Veelgestelde vragen2019-09-09T14:25:06+00:00

Veelgestelde vragen

Op deze pagina treft je alle informatie aan voor docenten, begeleiders en deelnemers. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Meedoen
Zijn er kosten verbonden aan de deelname?2019-08-26T13:04:30+00:00

Aan het meedoen aan de wedstrijd zijn geen kosten verbonden. Ook de prijzen worden uitgekeerd zonder dat een opleider of deelnemer hiervoor een bijdrage moet betalen. Meedoen kan wel geld kosten. De kosten die gemaakt moeten worden voor het maken van de gerechten zijn voor eigen rekening. Ook worden de reiskosten/parkeerkosten naar zowel de halve-finale locatie in Almelo en de finale locatie in Amsterdam niet vergoed.

Waarom meedoen?2019-08-26T13:13:24+00:00

Generational Flavours is een laagdrempelige wedstrijd voor alle niveau’s van koksopleidingen in NL. Het is de eerste editie van een nieuwe wedstrijd waar iedereen met een passie voor koken kan laten zien wat hij in huis heeft. Naast de leuke prijzen voor de deelnemers is het ook een kans om te laten zien wat je in huis hebt. Om de druk iets te verminderen vragen we om als team in te schrijven.

Hoeveel tijd is er gemoeid met de wedstrijd?2019-08-26T13:32:03+00:00

We kunnen natuurlijk niet bepalen hoeveel tijd er gemoeid is met de ontwikkeling van de inzending maar gedurende de wedstrijd is de inzet van begeleiding alleen van belang tijdens de halve finale en de finale. Omdat de werkwijze op de dag zelf hectisch zal zijn vragen we wel de teams om beide dagen de hele dag aanwezig te zijn. Tijdens de halve finale organiseren we een aantal leuke workshops voor de deelnemers en tijdens de finale kan de HORECAVA worden bezocht.

Gerechten
Wat wordt met de inzendingen gedaan?2019-08-26T13:35:43+00:00

De inzendingen worden beoordeeld door de jury. De inzendingen die door gaan naar de halve finale blijven geheim tot aan de halve finale. Wanneer de finalisten bekend zijn zullen de gerechten worden gedeeld op social media. Het gebruiksrecht van de gerechten/recepturen/beeldmateriaal door RATIONAL en de partners vervalt na 24 maanden na afloop van de wedstrijd.

Wat voor gerechten worden verwacht?2019-08-26T13:40:11+00:00

De jury verwacht kleine gerechtjes die bestaan uit verschillende ingrediënten. Wat een deelnemer zou maken als hij vrienden te eten krijgt of zijn familie. De porties mogen klein zijn, voldoende voor 1 persoon om te proeven. De deelnemers maken vier porties. 1 voor ieder jurylid en 1 voor de fotograaf.

Wat wordt er niet verwacht?2019-08-26T14:12:32+00:00

Een aardappelpuree met een takje tuinkers erop, een maanzaadbroodje van de lokale supermarkt of een groot doorbakken stuk vlees met ketchup. Trouwens een oud gerecht in een nieuw jasje zoeken we ook niet. We worden nieuwsgierig van een goed klaargemaakt hoofdingrediënt op smaak, gecombineerd met andere toevoegingen waardoor het een gerecht(je) is geworden. Zelf gemaakt met zo min mogelijk voorgeproduceerde ingrediënten (koken uit pakjes en zakjes).

Mag het een bijgerecht zijn?2019-08-26T13:48:37+00:00

Nee, friet met mayonaise lijkt misschien een hoofdgerecht maar is dat niet. Het moet een voor-, tussen-, hoofd- of nagerecht zijn. Maar een bord vol proeverijen van voorgerechten of een grand dessert is niet wat we zoeken. Maak je echter een chocolademousse op een speciale manier en kleedt je die aan met een paar andere componenten zodat het een nagerechtje is, likken wij onze vingers af.

Jurering
Waar let de jury op?2019-08-26T14:05:46+00:00

In de eerste fase let de jury op de smaak. Alle drie de leden van de jury verstaan hun vak en weten hoe de smaakcombinaties zullen uitpakken. Wat voor ingrediënten kiezen de teams? Leeft duurzaamheid onder de nieuwe lichting of juist niet? Wat voor bereidingsmethode kiezen ze? Kiezen teams voor eenvoud of juist complex? Het is niet zo dat de smaken gedurfd of uitgesproken moeten zijn. Wel is het belangrijk dat de gerechten goed omschreven zijn.

Is er een onderscheid in jurering van de verschillende niveau’s?2019-08-26T13:29:43+00:00

De wedstrijd is onderverdeeld in drie categorieën. niveau 2, 3 en 4. De jury beoordeelt de inzendingen met in het achterhoofd het niveau. Er wordt alleen geen onderscheid gemaakt in leerjaar. We vragen dit ook niet bij inschrijving.

Halve finale
Wie mogen er mee naar de halve finale?2019-08-26T14:19:23+00:00

Omdat de halve finale bij RATIONAL in Almelo is zitten we met een beperkte ruimte. Daarom stellen we dat alle teams maximaal 1 begeleider per team en drie fans per team mogen meenemen. In totaal 7 personen dus.

Wat moet er gebeuren tijdens de halve finale?2019-08-26T14:32:33+00:00

De bedoeling is dat de gerechten zoveel mogelijk voorbereid worden en door de teams worden meegenomen. De laatste bereidingen mogen in Almelo plaatsvinden, tezamen met het opmaken van de borden/gerechten (niemand zegt dat de gerechten op borden moeten liggen). De teams krijgen 1 uur de tijd om dit voor elkaar te krijgen en daarna volgt de jury presentatie.

Wat is er te doen tijdens de halve finale?2019-08-27T11:00:25+00:00

Tijdens de halve finale zal het deelnemende team zich niet vervelen. Als ze niet de battle aangaan met de andere teams organiseren we een interessante workshop. Interessant voor iedereen die in de keuken aan het werk gaan. We willen nu nog niet te veel daarover zeggen maar dat het leuk wordt, staat als een paal boven water. Overigens verzorgt RATIONAL die dag de lunch voor alle deelnemers, begeleiders en meegebrachte fans.

Waarover hebben de leerlingen de beschikking?2019-08-26T14:16:06+00:00

Tijdens de halve finale wordt er uitsluitend gekookt met een SelfCookingCenter® en een VarioCookingCenter® van RATIONAL. Alle warme bereidingen kunnen hiermee worden uitgevoerd. Om handigheid te krijgen met deze twee apparaten organiseren we vooraf aan de halve finale de mogelijkheid een workshop te volgen van een kooktechnisch adviseur van RATIONAL zo dicht mogelijk bij of op de school. De scholen die doorgaan naar de halve finale ontvangen hiervan bericht.

Hoe lang duurt de halve finale?2019-08-27T10:42:27+00:00

Op dit moment plannen we een ontvangst om 10.00 uur in Almelo. Na een kort welkom zal het eerste niveau gaan koken, een ander niveau gaat een workshop 1 en het laatste niveau volgt workshop 2. Na de eerste sessie draaien we de rollen om en om 13.00 uur staat er een gezamenlijke lunch op het programma. Na de lunch zal nog het laatste niveau koken. Om 16.00 uur is de halve finale afgelopen en krijgen de teams de uitslag te horen en de extra opdracht voor de finale.

Finale
Wie zijn er welkom tijdens de finale?2019-09-09T14:07:44+00:00

De finale is tijdens de HORECAVA, de vakbeurs voor horeca in Nederland. De finale is toegankelijk voor iedereen met een geldig toegangskaartje voor de HORECAVA. De kaarten voor de deelnemers en de begeleiding zullen door RATIONAL worden verstrekt. Helaas kunnen we geen kaarten verstrekken voor de fans van de teams.

Wat moet er gebeuren tijdens de finale?2019-09-09T14:09:34+00:00

De bedoeling is dat de gerechten zoveel mogelijk voorbereid worden en door de teams worden meegenomen. De laatste bereidingen mogen in Amsterdam op de HORECAVA plaatsvinden, tezamen met het opmaken van de borden/gerechten (niemand zegt dat de gerechten op borden moeten liggen). De teams krijgen 1 uur de tijd om dit voor elkaar te krijgen en daarna volgt de jury presentatie. Er is koeling beschikbaar op de stand (beperkt) en een SelfCookingCenter® en VarioCookingCenter®. Alle andere gereedschappen zoals messen, ingrediënten en ander keukengerei moeten door de teams zelf worden meegenomen.

Wat is er te doen tijdens de finale?2019-09-09T14:23:55+00:00

In tegenstelling tot de halve finale waar we voor een workshop programma zorgen is er tijdens de finale geen extra programma. Wanneer een deelnemer niet hoeft te koken, kan hij bij de andere deelnemers kijken of een bezoek brengen aan de HORECAVA. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de partners van de wedstrijd die bijna allemaal aanwezig zijn op de beurs.

Waarover hebben de leerlingen de beschikking?2019-09-09T14:06:04+00:00

Tijdens de finale wordt er uitsluitend gekookt met een SelfCookingCenter® en een VarioCookingCenter® van RATIONAL. Alle warme bereidingen kunnen hiermee worden uitgevoerd.

Hoe lang duurt de finale?2019-09-09T14:22:21+00:00

De finale bestaat uit drie blokken van ieder een uur. Na dit uur ruimen de deelnemers hun ruimte op en kan de volgende categorie gaan koken. We beginnen om 11.00 uur en rond 15.00 uur is de finale afgerond. Na een kort juryberaad volgt de uitslag van de jury en de prijsuitreiking. Rond 16.00 uur is de finaledag afgelopen.