FAQ
Aan het meedoen aan de wedstrijd zijn geen kosten verbonden. Ook de prijzen worden uitgekeerd zonder dat een opleider of deelnemer hiervoor een bijdrage moet betalen. Meedoen kan wel geld kosten. De kosten die gemaakt moeten worden voor het maken van de gerechten zijn voor eigen rekening. Ook worden de reiskosten/parkeerkosten naar zowel de halve-finale locatie in Hengelo en de finale locatie in Amsterdam niet vergoed.
Generational Flavours is een laagdrempelige wedstrijd voor alle niveau’s van koksopleidingen in NL. Het is de tweede editie van een nieuwe wedstrijd waar iedereen met een passie voor koken kan laten zien wat hij in huis heeft. Naast de leuke prijzen voor de deelnemers is het ook een kans om te laten zien wat je in huis hebt. Om de druk iets te verminderen vragen we om als team in te schrijven.
We kunnen natuurlijk niet bepalen hoeveel tijd er gemoeid is met de ontwikkeling van de inzending maar gedurende de wedstrijd is de inzet van begeleiding alleen van belang tijdens de halve finale en de finale. Omdat de werkwijze op de dag zelf hectisch zal zijn vragen we wel de teams om beide dagen de hele dag aanwezig te zijn. Tijdens de halve finale organiseren we een interessant programma voor de deelnemers en tijdens de finale kan de HORECAVA worden bezocht.
Een team bestaat uit drie leerlingen van hetzelfde niveau van dezelfde school. Leeftijd maakt niet uit als de leeftijd maar maximaal 23 jaar oud is op 16 januari 2025. Ook verschillende leerjaren is geen probleem. We vragen hier niet naar en er wordt bij het jureren ook geen onderscheid in gemaakt. Wel in niveau natuurlijk. Belangrijk is dat de kandidaten nog steeds verbonden zijn aan de opleiding.
De inzendingen worden beoordeeld door de jury. De inzendingen die doorgaan naar de halve finale blijven geheim tot aan de halve finale. Wanneer de finalisten bekend zijn zullen de gerechten worden gedeeld op social media. Het gebruiksrecht van de gerechten/recepturen/beeldmateriaal door RATIONAL en de partners vervalt na 24 maanden na afloop van de wedstrijd.
De jury verwacht kleine gerechtjes die bestaan uit verschillende ingrediënten. Wat een deelnemer zou maken als hij vrienden te eten krijgt of zijn familie. De porties mogen klein zijn, voldoende voor 1 persoon om te proeven. De deelnemers maken drie porties. 1 voor ieder jurylid en 1 voor de fotograaf.
Een aardappelpuree met een takje tuinkers erop, een maanzaadbroodje van de lokale supermarkt of een groot doorbakken stuk vlees met ketchup. Trouwens een oud gerecht in een nieuw jasje zoeken we ook niet. We worden nieuwsgierig van een goed klaargemaakt hoofdingrediënt op smaak, gecombineerd met andere toevoegingen waardoor het een gerecht(je) is geworden. Zelf gemaakt met zo min mogelijk voorgeproduceerde ingrediënten (koken uit pakjes en zakjes).
In de eerste fase let de jury op de smaak. Alle drie de leden van de jury verstaan hun vak en weten hoe de smaakcombinaties zullen uitpakken. Wat voor ingrediënten kiezen de teams? Leeft duurzaamheid onder de nieuwe lichting of juist niet? Wat voor bereidingsmethode kiezen ze? Kiezen teams voor eenvoud of juist complex? Het is niet zo dat de smaken gedurfd of uitgesproken moeten zijn. Wel is het belangrijk dat de gerechten goed omschreven zijn.
De wedstrijd is onderverdeeld in drie categorieën. Niveau 2, 3 en 4. De jury beoordeelt de inzendingen met in het achterhoofd het niveau. Er wordt alleen geen onderscheid gemaakt in leerjaar. We vragen dit ook niet bij inschrijving.
Omdat de halve finale bij RATIONAL in Hengelo is zitten we met een beperkte ruimte. Daarom stellen we dat alle teams maximaal 1 begeleider per team en drie fans per team mogen meenemen. In totaal 7 personen dus.
De bedoeling is dat de gerechten zoveel mogelijk voorbereid worden en door de teams worden meegenomen. De laatste bereidingen mogen in Hengelo plaatsvinden, tezamen met het opmaken van de borden/gerechten (niemand zegt dat de gerechten op borden moeten liggen). De teams krijgen 1 uur de tijd om dit voor elkaar te krijgen en daarna volgt de jury presentatie.
Tijdens de halve finale zal het deelnemende team zich niet vervelen. Als ze niet de battle aangaan met de andere teams organiseren we een interessant programma. Interessant voor iedereen die in de keuken aan het werk gaan. We willen nu nog niet te veel daarover zeggen maar dat het leuk wordt, staat als een paal boven water. Overigens verzorgt RATIONAL die dag de lunch voor alle deelnemers, begeleiders en meegebrachte fans.
Tijdens de halve finale wordt er uitsluitend gekookt met een iCombi Pro® en een iVario® van RATIONAL. Alle warme bereidingen kunnen hiermee worden uitgevoerd. Om handigheid te krijgen met deze twee apparaten organiseren we vooraf aan de halve finale de mogelijkheid een workshop te volgen van een kooktechnisch adviseur van RATIONAL zo dicht mogelijk bij of op de school. De scholen die doorgaan naar de halve finale ontvangen hiervan bericht.
Op dit moment plannen we een ontvangst om 09.00 uur in Hengelo. In de mail van ons over de halve finale staat per niveau de ontvangsttijd. Na een kort welkom zal het eerste niveau gaan koken, voor de andere niveaus zal een andere activiteit georganiseerd worden. De lunch tussendoor verzorgen wij. Om 16.00 uur is de halve finale afgelopen en krijgen de teams de uitslag te horen en de extra opdracht voor de finale.
De finale is op donderdag 16 januari tijdens de HORECAVA, de vakbeurs voor horeca in Nederland. De finale is toegankelijk voor iedereen met een geldig toegangskaartje voor de HORECAVA. De kaarten voor de deelnemers en de begeleiding zullen door RATIONAL worden verstrekt. Helaas kunnen we geen kaarten verstrekken voor de fans van de teams.
De bedoeling is dat de gerechten zoveel mogelijk voorbereid worden en door de teams worden meegenomen. De laatste bereidingen mogen in Amsterdam op de HORECAVA plaatsvinden, tezamen met het opmaken van de borden/gerechten (niemand zegt dat de gerechten op borden moeten liggen). De teams krijgen 1 uur de tijd om dit voor elkaar te krijgen en daarna volgt de jury presentatie. Er is koeling beschikbaar op de stand (beperkt) en een iCombi Pro® en iVario Pro®. Alle andere gereedschappen zoals messen, ingrediënten en ander keukengerei moeten door de teams zelf worden meegenomen.
In tegenstelling tot de halve finale waar we voor een workshop programma zorgen is er tijdens de finale geen extra programma. Wanneer een deelnemer niet hoeft te koken, kan hij bij de andere deelnemers kijken of een bezoek brengen aan de HORECAVA.
Tijdens de finale wordt er uitsluitend gekookt met een iCombi Pro® en een iVario® van RATIONAL. Alle warme bereidingen kunnen hiermee worden uitgevoerd.
De finale bestaat uit drie blokken van ieder een uur. Na dit uur ruimen de deelnemers hun ruimte op en kan de volgende categorie gaan koken. We beginnen om 11.00 uur en rond 15.00 uur is de finale afgerond. Na een kort juryberaad volgt de uitslag van de jury en de prijsuitreiking. Rond 16.00 uur is de finaledag afgelopen.
De wedstrijd Generational Flavours gaat vooral om meedoen. Je hebt een leuke ervaring en maakt kennis met het wedstrijdkoken. Natuurlijk stellen we een leuk prijzenpakket samen. Op dit moment leggen we daar de laatste hand aan. Dat het een leuke culinaire ervaring gaat worden staat vast en ook ontvangen de winnaars een mooi aandenken aan hun deelname.